четвер, 8 лютого 2018 р.

Поради письменникам від Стівена Кінга



У своїй книзі «On Writing: 10th Anniversary Edition: A Memoir of the Craft» «король жахів» Стівен Кінг розповідає про своє життя та творчість. І у цій самій книзі він дає кілька порад письменникам, які тільки ступили на свій творчий шлях. Читаймо!

1. Спершу пишіть для себе, а потім – для аудиторії. «Коли пишеш історію – то розповідаєш її собі. Коли переписуєш текст, головне завдання  – викидати те, що не є історією».

2. Не використовуйте пасивних форм. «Боязкі письменники люблять пасивні дієслова з тієї ж причини, що і боязкі коханці люблять пасивних партнерів. Пасивні форми – безпечні».

3. Уникайте прислівників. «Прислівники – це не ваші друзі».

4. Особливо уникайте прислівників після виразів «він сказав»/ «вона сказала».

5. Але не спокушайтесь досконалою граматикою. «Об`єктом твору є не абсолютна грамотність, а вміння зацікавити читача і розповісти йому історію».

6. Пишіть сміливо. «Я переконаний, що страх лежить в основі найгірших творів літератури».

7. Читати, читати і ще раз читати. «Якщо у вас немає часу для читання, то у вас немає часу (або інструментів) й для писання».

8. Не хвилюйтеся про те,  щоб зробити інших людей щасливими. «Якщо ви хочете писати так правдиво, як можете, то ваше світське життя закінчиться».

9. Вимкніть телевізор. «Телебачення насправді є останнім, чого потребує письменник-початківець».

10. Ви маєте три місяці. «Перший проект книги повинен тривати не більше трьох місяців - період тривалості сезону».

11. Є два секрети успіху: «Я залишився фізично здоровим, і я залишився в шлюбі».

12. Один розділ/ідея/думка/повідомлення за раз. «Віньєтка на одній сторінці або епічна трилогія, як «Володар перснів», - робота завжди повинна виконуватись за принципом «одне повідомлення за один раз».

13. Ліквідуйте те, що відволікає. «У тій кімнаті, де ви пишете, не має бути ні телефону, ні телевізора чи відеоігор, щоб байдикувати».

14. Дотримуйтеся вашого власного стилю. «Ніхто не може імітувати стиль письменника у певному жанрі, незалежно від того, якою б простою справою це не здавалося б». 

15. Копайте! «Завдання письменника полягає у тому, щоб використовувати всі свої інструменти і отримати якомога більше інформації».

16. Зробіть перерву. «Читаючи ваші книги після шеститижневої перерви, вони здаватимуться вам дивними. Таке трапляється часто». 

17. Не залишайте нудні частини і вбийте своїх улюбленців. «Убий своїх улюбленців, убий їх, навіть якщо це розіб`є твоє крихке письменницьке серце, убий своїх улюбленців».

18. Дослідження не повинні затуляти історію. «Ось де повинне бути місце для дослідження: у фоні та позаду історії, наскільки це можливо».

19. Ви можете стати письменником просто завдяки читанню та писанню. «Найкращого ви навчитесь, якщо читатимете багато і писатимете багато; найцінніші ті уроки, якими ви навчали самого себе».

20. Письменництво - щастя. «Суть письменництва не в зароблянні грошей, славі, рейтингах, коханцях чи друзях. Письменництво - це магія, наче життєдайна вода, як і у будь-якій іншій творчості. Вода безкоштовна. Просто пийте».


Немає коментарів:

Дописати коментар